Våren är här!

Detta är mina bebisar!
Min små fina söta bebisar som i färdigväxt tillstånd ska bli fina ståtliga Chili plantor :)
Men de går så fort , nyss låg dessa små under jord...
Är Chili något du kanske vill testa att odla sj?
Så här sår du Chili :

De olika chilisorterna ser olika ut. Storleken på en planta kan variera från några decimeter till över en meter både i höjd och i bredd. Bladen är oftast avlåhnga och släta med slät kant. Blommorna är stjärnformade med 5-9 kronblad. Blommornas färg varierar mellan arterna och är oftast vit eller blålila. Frukterna varierar till färg, form och storlek. Vanligast är att frukterna blir gula eller röda när de mognar, men även bruna och lila frukter förekommer.

Fröer till chili finns nuförtiden att köpa hos flera välsorterade fröhandlare. Det går även att ta tillvara fröer från torkade eller färska chilifrukter.

Sådd och förkultivering

De flesta chilisorter har en lång utvecklingstid och därför ska fröna sås så tidigt som möjligt. I slutet av januari eller i början av februari är det lämpligt att så sina frön. Om du har tillgång till en lämplig odlingslokal och extra växtbelysning så är det verligen en god idé att så tidigt. Överblivna frön kan sparas i flera år, helst i en tät burk och i kylskåpet.

Du kan så i krukor eller så kallade "miniväxthus", det vilktiga är att dom är grunda och har dräneringshål i botten. Använd vanlig såjord och vattna ordentligt innan sådden. Tryck ner fröet ca en halv centimeter i jorden. Har du gått om frön kan du variera sådjupet en aning för att nå bästa resultat. Så med minsta två centimeters mellanrum för att underlätta den senare omplanteringen.

Efter ca två till tre veckor brukar hjärtbladen visa sig, under tiden ska jorden hållas fuktig. Temperaturen bör ligga mellan 20-25 grader. Plantorna vill ha gott om ljus helst uppåt 14 timmar om dygnet.

 

När såjorden är ordentligt genomrotad så är det dags för den första omplanteringen. Flytta då försiktigt plantorna till större krukor. Plantera dom så att jorden når upp till hjärtbladen. Temperaturen bör sänkas till mellan 16 och 20 grader. Belysningen bör förbli densamma.
Gödselvattna regelbundet från och med tredje veckan efter omplanteringen.


Kommentarer
Postat av: keilia

Kolla gärna in min träningsblogg och få lite tips och inspiration:D Du får även följa med på min resa mot body fitness 2013 :)

2012-04-18 @ 12:43:38
URL: http://fitforit.myshowroom.se

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
www.pokercasinobonus.se